Schlagerfestival
11e Editie Schlagerfestival in België
Maar niets is minder jaar. Dit jaar wordt wel degelijk de elfde editie van het Schlagerfestival gehouden, alleen niet in Nederland maar vlak over de grens in België, in Hasselt wel te verstaan. De organisatie heeft laten weten dat het enorme evenement waarvoor in januari al meer dan 30.000 tickets verkocht zijn, gewoon doorgaat, ondanks de recente bomaanslagen in Brussel. En omdat er zoveel animo was, is er op 1 april een extra voorstelling ingelast. En typerend voor België: er doet niet eens een Duitser mee aan het Schlagerfestival. Wel een paar Ollanders. Jan Smit met zijn boysband bijvoorbeeld. Je blijft denken aan een 1 april grap, maar nee hoor het typisch Duitse fenomeen heeft echt wortel geschoten in België, maar dan zonder Duitse deelname. Dat moet anders!
Schlagers, volksmuziek uit Duitsland
Schlagers zijn bij uitstek volkse feestnummers, die vaak vooral populair zijn bij het carnaval onder de grote rivieren, de après ski en natuurlijk gewoon in de kroeg, zo tegen sluitingstijd, als je van volksmuziek houdt. André Hazes heb ik weliswaar nog nooit in Lederhosen gezien, maar was hij een Duitser geweest, dan had hij bij zijn geruite hemd wis en waarachtig een Lederhosen gedragen. Want de traditionele klederdracht van de Duitse bergvolken past uitstekend bij een tranen trekkend volkslied, of dat nu uit Duitsland, Nederland of Spanje komt. En laat de organisatie van het Schlagerfestival nu net zijn repertoire internationaal uitgebreid hebben?
Wat hebben Schlagers en Lederhosen met elkaar gemeen?
Wie Schlager roept, denkt aan Duitsland en ziet een Lederhosenwinkel.nl. Zo vergaat het mij tenminste. En Udo Jurgens, alleen is die helaas al twee jaar geleden overleden. Op het Schlagerfestival gaat het ten eerste natuurlijk om de ambiance en het feest. De muziek van de schlagers, ouderwetse meezingers zeg maar, zorgt voor verbroedering en brengt iedereen in de goede, kameraadschappelijke stemming. Op 2 april is in Hasselt in de Ethias Arena zelfs de parterre ingeruimd of liever gezegd ontruimd, zodat er gedanst en gehost kan worden.
Oproep om in Lederhosen naar het Schlagerfestival te komen
Toch zit er ook nog wel een serieus randje aan de Lederhosen. Want al lijkt het een lolbroek, een stuk folklore of iets dat je alleen met je vrijgezellenfeest draagt, de Lederhosen is ook een serieus en traditioneel kledingstuk vergelijkbaar met de boerenkiel en klompen, maar dan iets verfijnder. Laten we eerlijk zijn, het heeft iets te maken met onze cultuur, onze Germaanse afkomst. En omdat we met zijn alleen toch een beetje angstig worden onder invloed van de oprukkende oosterse culturen, is het misschien geen gek idee om met zijn allen daar in België onze roots te laten zien. Dus als je gaat, ga in Lederhosen, kniekousen en alpenschoenen. Maar boerenkiel en klompen mag natuurlijk ook.