Oostenrijkse tradities: van jodelen tot het dragen van lederhosen!
Bij lederhosen denken wij vooral aan het Oktoberfest, maar wist je dat in veel Alpenlanden lederhosen nog dagelijks gedragen worden, zoals bijvoorbeeld ook in Oostenrijk. Dit land kent veel tradities die al meerdere eeuwen oud zijn. In dit artikel hebben we de bekendste Oostenrijkse tradities op een rijtje gezet!
1. De lederhosen
De lederhosen is een traditionele korte of halflange broek van leer met bretels. Deze traditionele leren broek wordt veel gedragen in de Alpen landen. Doorgaans dragen wij deze klederdracht enkel als we het Oktoberfest bezoeken. In Oostenrijk is klederdracht niet iets ouderwets. Sterker nog, door sommige mensen worden lederhosen nog dagelijks gedragen.
De lederhosen is een comfortabele broek die gemakkelijk schoon te maken is en erg lang meegaat. Dit maakte vroeger de lederhosen de ideale werkkleding voor boeren. Vaak worden lederhosen gedragen met trachtensokken en een tiroler hoed. Tegenwoordig zijn lederhosen vooral bekend van het wereldberoemde Oktoberfest, waarop het verplicht is om lederhosen te dragen. Alle mannen dragen bij dit grootste bierfeest lederhosen, terwijl vrouwen een “dirndl” dragen.
2. De dirndl
Net als de lederhosen is de dirndl traditionele Beiers/Oostenrijkse klederdracht. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen wordt de dirndl door vrouwen op het Oktoberfest gedragen, echter wordt dit jurkje in Oostenrijk ook dagelijks gedragen door vrouwen die werken in de horeca of bij een hotel.
Vroeger was de dirndl vooral saaie werkkleding met een blouse met overgooier en een schort. Tegenwoordig zien dirndls er veel leuker uit. Zo hebben ze een mooie versiering en zorgen ervoor dat vrouwelijke vormen goed tot hun recht komen. Wist je trouwens dat er een betekenis zit achter de manier waarop je jouw dirndl knoopt? Lees hier hoe je de dirndl strik moet knopen!
3. Jodelen
Een typische Oostenrijkse traditie is jodelen. Wist je dat jodelen een eeuwenoude communicatievorm is? Vroeger werd jodelen gebruikt om berichten in de bergen door te geven. Bijvoorbeeld van de ene boerderij naar de andere. Door het gebruiken van de harde borst- en kopstem in combinatie met de letter “i” is dit een effectieve manier om op grote afstanden te communiceren.
4. Fasnacht
Fasnacht, oftewel carnaval, wordt in Oostenrijk gevierd valk voor de start van de vastentijd. Dit bijzondere evenement staat bekend om de versierde wagens, muziek, dans en verklede mensen. Het vieren van Fasnacht in Tirol is een absolute aanrader. In Oostenrijk heeft iedere regio haar eigen tradities bij het vieren van Fasnacht.
5. Almabtrieb
De traditionele “Almabtrieb” is een Oostenrijkse traditie dat in het najaar wordt gevierd. Er wordt gevierd dat de koeien allemaal weer gezond terug komen naar hun stal, nadat ze de hele zomer met hun herders op de almen van de Alpen hebben doorgebracht. Traditioneel worden de koeien allemaal mooi versierd met bloemen, bellen, kransen en bonte linten. De mooiste koe, ook wel “kranskoe” genoemd, loopt vooraan in de kudde. Daarachter lopen de andere koeien en pinken. Aan het einde van de stoet lopen de kalfjes. Almabtrieb is een traditie die jaarlijks gevolgd wordt door vele toeristen en mensen uit omliggende dorpen. Bij terugkomst in het dal wordt een een feest gevierd met muziek en lokale lekkernijen.
6. Zonnewendefesten
De zonnewendefesten vinden jaarlijks plaats rond 21 juni als de zomer van start gaat. Om precies te zijn als de zon op het meest noordelijke punt staat en de langste dag en kortste nacht zijn aangebroken. Dit is een eeuwenoude traditie die al sinds de middeleeuwen in Oostenrijk wordt gevierd. De zonnewendefesten staan bekend om de vreugdevuren in de bergen.