Lederhosen emancipatie
Lederhosen, emancipatie en Bevrijdingsdag
In deze tijd is het niet gek meer om als vrouw in een broek te lopen. Toch lijkt de Lederhosen vooral onder mannen populair. Misschien omdat het kledingstuk toch vooral naar tradities verwijst en het bij die traditie hoort dat de dames gehuld gaan in een dirndl jurkje, de Tiroler variant op het Zeeuwse meisje.
Anton aus Tirol
Maar wie Tirol zegt, wordt niet serieus genomen. Aan Tiroler plaatjes kleeft een luchtje. De muziek is nog wel proper, maar Tiroler filmpjes hebben ofwel een hoog après ski gehalte of zijn om andere redenen niet geschikt voor publiek onder de 18. En dat is nou jammer, omdat de klederdracht uit Tirol gewoon buitengewoon hübsch en proper is. En even helemaal wat anders dan wat je doorgaans in de modebladen aantreft.
Mijn eerste dirndl
Nederlanders denken dat het dirndl jurkje uitsluitend gedragen wordt ten tijde van de Oktoberfeesten, maar niets is minder waar. Toen ik eens niets vermoedend door Duitsland fietste en bij een lokale herberg neerstreek voor een heerlijke halve liter weiB bier, werd ik bediend door een struise blonde dame, in blauwe dirndl, compleet met diep decolleté. Het was geen feest, zelfs geen lokale feestdag, maar gewoon een dag ergens in mei. En die jurk die hoorde er gewoon bij. De lokale mannen die binnen kwamen zo rond het middag uur, waren gehuld in lederhosen.
Mannen in werkkleding
Donkere, vetleren lederhosen. En de mannen kwamen niet om te feesten, maar gewoon voor een pot bier. En daarna gingen ze weer aan het werk. Bouwvakkers. Of toch boeren, loonwerkers misschien? Niemand keek glazig naar de serveerster, er werd zelfs geen muziek gedraaid. Nee waarom zouden ze ook. Het was een gewone doordeweekse dag. Het drong maar langzaam tot me door dat deze mensen niet verkleed waren, maar dat dat hun normale kloffie was. En ik vond me niet eens in Tirol, zelfs niet in Süd Beieren, maar gewoon ergens halverwege Duitsland, irgendwo am Rhein.
Auf geht’s!
Waarmee ik maar wil zeggen dat het maar eens afgelopen moet zijn met het belachelijk maken van de Duitse klederdracht. Misschien juist wel omdat we 5 mei de vrijheid vieren, die Duitsland ons lang geleden een tijdje ontnomen had. Maar dat was lang geleden. Duitsland staat tegenwoordig meer bekend als redder van Europa dan als voormalige bezetter. Er is zelfs een modeontwerpster die de dirndl internationale bekendheid aan het geven is. Ingetogen, vrouwelijk, beetje middeleeuws, maar daardoor des te meer chic.
Laten we daarom 5 mei vieren dat we al 72 jaar vrienden zijn met onze buren, hoewel ik vrij zeker weet dat je je lederhosen op bevrijdingsdag beter kunt thuis kunt laten.