Alpenroosjes
Alpenroosjes doet menigeen denken aan een trio bierdrinkende, schlager zingende Duitsers gehuld in Lederhosen. De naam wordt misbruikt in menig volksliedje over Tiroler escapades. Daarmee zijn de botanische Alpenroosjes helemaal in het vergeetboek geraakt. En dat terwijl het juiste de rijkdom aan bloemen en planten soorten de bergweiden zo interessant maakt om deze al wandelend, te verkennen. En de echte liefhebber van lederhosen weet natuurlijk hoe een Alpenroosje eruit ziet en waar je die kunt vinden.
Alpenwiesen en almen
Niet voor niets tref je in Oostenrijk, Zuid Duitsland en Zwitserland, menige wandelaar aan dat gewapend met rugzak, verrekijker, wandelschoenen, zonnehoedje en jawohl, lederhosen, de almen aan het afstruinen zijn. Wie hier minachtend over doet als een sport voor bejaarden, zou toch eens de stoute bergschoenen moeten aantrekken. Almen zijn hoog gelegen zomerweiden waar de koeien de hele zomer mogen grazen in de bergen.
Alpenroutes niet voor watjes in lederhosen
De roodwit gemarkeerde paden zijn absoluut niet geschikt voor ongeoefende wandelaars. Wie goed kijkt, zal zien dat de meer getrainde wandelaar vaak zelfs een soort van pikhouweel bij zich hebben of iets van ijskrabbers die je onder je schoenen kan binden wanneer je een gletsjer moet passeren. De pikhouweel of prikstok verschaft niet alleen steun maar wordt ook gebruikt om te kijken of de ondergrond wel stevig genoeg is. De roodwitte markering is eigenlijk een waarschuwing dat je deze route niet zonder voorbereiding en of de juiste uitrusting moet lopen.
Rolstenen gevaarlijk
De beginnende bergwandelaar zal al snel buiten adem zijn wanneer het bergopwaarts gaat en opgelucht ademhalen wanneer de afdaling begint. Alleen juist de afdaling is extra riskant. Niet alleen omdat je beenspieren al behoorlijk verzuurd zijn door de klim, maar ook omdat afdalen een aanslag is voor je knieën.
Looptechniek
De ervaren wandelaar rent het liefst naar beneden, voeten recht vooraf, terwijl de beginner aarzelend, voetje voor voetje, de neiging heeft de voeten dwars op de helling te zetten. Niet doen! Gewicht op je voorvoet anders ga je glijden en dat levert gegarandeerd kleerscheuren op of erger, zoals ik zelf aan den lijve heb ondervonden. Ik denk dat ik de schade had kunnen beperken als ik destijds een lederhosen had gedragen. Nu heb ik aan de winkelhaak die de rotsen in mijn vel trokken, een blijvend litteken overgehouden.
Kleding in de bergen
Een reden te meer om stevige kleren te dragen wanneer je gaat bergwandelen. Niet alleen een lange broek, al dan niet van leer, maar ook een jack, omdat het weer heel snel kan omslaan. De ervaren, lokale berggidsen zie je ook vaak lopen in Kniebund lederhosen, lange kousen en hoge bergschoenen. Het trachtenvest is bij uitstek geschikt om te dragen als het plotseling afkoelt. Zo zie je maar weer dat de trachten kleding niet alleen traditioneel en folkloristisch is, maar ook nog eens bijzonder functioneel.
Let op de lucht
Wanneer je hijgend en puffend naar boven aan het strompelen bent, vergeet dan niet zo af en toe om je heen te kijken. Niet alleen om de route in te gaten te houden, soms alleen nog gemarkeerd door steenmannetjes, maar ook de lucht. Het weer in de bergen is zeer veranderlijk. Een wolkje aan de horizon kan in een halfuur een heftige donderbui worden of veranderen in verraderlijke mist. Houd altijd in de gaten dat je ergens kunt schuilen. Een goede kaart met gites of berghutten is handig. Bij twijfel, afdalen!